top of page
  • Tidningen SKRIVA

Veckans skrivare: Maria Bouroncle


Maria Bouroncle presenteras i ett nyhetsbrev från Tidningen SKRIVAs kursportal, skrivarkurser.nu

Jag heter Maria Bouroncle och bor sedan 2002 i Washington DC, USA. Där arbetar jag med bistånd på Inter-amerikanska utvecklingsbanken. I våras började jag studera litteratur på distans från Stockholms universitet och nu läser jag Mittuniversitetets kurs i kreativt skrivande. Om några år skulle jag vilja bli författare på heltid. På min fritid skriver jag en roman som handlar om Ingeborg, min mormors syster som 28 år gammal dränkte sina tre små barn våren 1929. De senaste åren har jag ägnat varje ledig stund till att intervjua gamla släktingar, samla information i form av förhörsprotokoll och sjukjournaler, samt läst om fång- och mentalvården i 1930-talets Sverige. Hösten 2014 tog jag tjänstledigt fem månader och flyttade tillbaka till Göteborg för att vandra i Ingeborgs fotspår: Jag besökte Ljungs tingshus, Växjö kvinnofängelse, Vänersborgs mentalsjukhus, Ulricehamns tuberkulosklinik... Min mormor tog hand om Ingeborg när hon blev frigiven och min mamma växte upp med henne. Ingeborg dog 1978 när jag var 13 år och jag har fortfarande hennes hemvävda trasmattor på mitt sovrumsgolv, men jag kände inte till familjehemligheten, trots att Ingeborgs beslut den där förmiddagen den 22 mars 1929 påverkat min släkt i generationer.

bottom of page