top of page

MARIA BOURONCLE är efter en lång karriär med internationellt biståndsarbete i Köpenhamn, Helsingfors och Washington DC tillbaka i sin hemstad Göteborg som författare av historiska romaner. Hennes gripande porträtt av sin mormors syster i debuten DET KOM FÖR MIG I EN HAST har använts i litteraturundervisningen på såväl Göteborgs Universitet som University of California i Los Angeles, översatts till flera språk och ligger till grund för en dokumentär som prisats på filmfestivaler i såväl USA som Europa.

 

I samband med att Göteborg blev Sveriges första litteraturstad inom UNESCOs globala nätverk för kreativa städer hösten 2021, tog Maria initiativ till ett samarbete om barns läsning mellan Västsverige, Uruguay och Sydkorea. Sedan mars 2022 arbetar hon deltid på Författarcentrum Väst med detta projekt som fått namnet Läsning utan gränser.

 

Maria har studerat språk, ekonomi och internationella relationer. Sedan 2022 har hon också en Fil kand i Kreativt skrivande.

Under våren 2024 är Maria gästförfattare på introduktionskursen i kreativt skrivande vid University of Minnesota – Twin Cities.

maria_bouroncle0032.jpg
PRISER OCH STIPENDIER 

American Scandinavian Association 2024 

Tore G. Wärenstams Stiftelse 2023

Sveriges Författarfond

Ettårigt arbetsstipendium 2022

Läs mer här

Folke Tengeland Kulturstipendium 2022

Läs mer här

AIR Litteratur Västra Götaland, Villa Martinson Jonsered, december 2021

Läs mer här

Artur Lundkvists hem Hagstad, Oderljunga

augusti 2021

Harry Martinsons skola, Alltidshult

september 2020

Elin Wägners hem Lilla Björka, Berg

maj 2019

Läs mer här

 

bottom of page